Historia

Historia

Helluntaiystävien toiminta alkoi Teuvalla 1920-luvulla Perälässä ja Horossa. Perälän työn aloitti Ruben Salo, joka sai Herralta käskyn tulla sinne. Parikymmentä vuotta myöhemmin hengellistä liikedintää oli Kirkonkylässä, Kauppilassa, Norissa ja Äystöllä. Ennen seurakunnan syntyä teuvalaiset toimivat Kauhajoen Helluntaiseurakunnan alaisena rukouspiirinä. Veljet Kauhajoelta kävivät pitämässä kokouksia täällä. Kokouksia pidettiin kodeissa ja julkisissa rakennuksissa. Teuvan Helluntaiseurakunta perustettiin 30.5.1971. Juhla pidettiin Horon Ns:lla. Vaasan Helluntaiseurakunnasta paikalla oli saarnaaja Mauno Viinikkala ja torvisoittokunta. Seurakuntaan liittyi 18 uskovaa. Kelttojen muutettua Äystölle 1970-luvun lopulla tilaisuuksia pidettiin pääasiassa heidän kodissaan, joka on entinen Harjulan koulu. Tunnettuja kokouspuhujia hankittiin Niilo Yli-Vainiosta alkaen. Ensimmäinen kokoaikainen saarnaajia palkattiin seurakuntaan vasta 1986 alkaen.

Teuvan Helluntaiyhdistys perustettiin 22.4.1981 ja rekisteröiti hyväksyttiin 2.11.1982 Sen säännöt laati varatuomari Helge Söderlund Närpiöstä. Yhdistys vuokrasi Teuvan keskustasta Teuvan Säästöpankilta entisestä lakkitehtaasta tilat rukoushuoneeksi 1.10.1982. Yläsalissa kokoonnuttin. Kirpputoritoimintakin voitiin siellä aloittaa.  Usean mielessä oli oma rukoushuone. Unelma päätettiin toteuttaa. Ruvettiin keräämään varoja rakennusrahastoon. Tontti ostettiin 10.9.1992 Teuvan kunnalta ja Jukka Muotiolta Kauppilankylän puolelta. Rukoushuoneen luonnoksen laati jäsenemme Jukka Lilja. Sen pohjalta rakennusmestari Terho Halmemies Varpaisjärveltä laati piirustukset. Rakennuksen kooksi tuli 301 m2 ja 1115 m3. Istumapaikkoja on 150 + ruokasalissa 50. Kustannusarvio oli 1,3 milj. mk. Aloitettiin tukki- ja rahakeräys. Muillakin tavoilla varoja kerättiin ja saatiin lahjoituksia. Ne tuottivat hyvin. Perustuksen kaivuu ja rakentaminen aloitettiin kesällä 1993. Jäsenmäärä oli tuolloin 58. Talkoita oli talkoiden perään.

Erkki Peltokosken maalaama alttaritaulu on kookas ”Kadonnut lammas”. Lainaa tarvittiin vajaa 400.00 mk. Tontille rakennettiin myös toinen rakennus, jossa aluksi oli kirpputori. Vihkiäisjuhla pidettiin 21.5.1995.

Seurakunnan pastoreina ovat toimineet Hannu Mehtonen, Tarvo Vallineva, Heimo Hynynen, Pekka Saarinen, Veli-Matti Köykkä ja Arto Nironen. Vuodesta 2016 lähtien Tarvo Vallineva toistamiseen.
Muita osa-aikaisessa työsuhteisia työntekijöitä julistuspuolella ovat olleet Kaisu Paajaste, Erkki Hietanen, Hellen Hynynen, Markus Mäenpää, Janne ja Sara Saarela sekä Helvi Palmroth oto evankelistana

Lähetystyössä olemme osakannattaneet seuraavia lähettejä: Veikko ja Sirkka Aro-Panula Keniassa, Hannu ja Arja Mehtonen Espanjassa, Usko Blommendahl Japanissa , Sam, Päivi Tuokkola Tansaniassa ja Etiopiassa Maarit ja Kalle Keltto Aasiassa teltantekijä työssä sekä Tarvo ja Aili Vallinevaa Thaimaassa Phuketin kotikirkon työssä.
2019 alkaen Miika ja Maria Savola ihmiskaupan vastainen työ Thaimaassa.